Även hästen är vad den äter

Man behöver inte vara utbildad i hästens näringsfysiologi för att sälja kraftfoder, men det hjälper. Åtminstone om man vill göra det ordentligt. “Hästmagar är känsliga, så kvalitet är mycket viktigare än kvantitet”, säger Marie Sörensson-Parrot i Falsterbo – generalagent för det franska superfodret Dynavena.


När Marie Sörensson-Parrot kom in i den franska häst- och foderaffären i slutet av 90-talet hade hon sysslat med hästar i större delen av sitt liv och själv bott i Frankrike, men hon hade aldrig tidigare sett något liknande.
– Jösses, vilket hästfoder, tänkte jag.

De flesta av oss hade nog låtit det hela stanna där, men för Marie blev det i stället starten på en yrkeskarriär som generalagent för Dynavena. Men att falla för en ny produkt är en sak. Att introducera den på en ny marknad i ett annat land är något helt annat. Som Marie snart skulle upptäcka var det inte alls givet att kraftfodret skulle passa svenska förhållanden.

Marie Sörensson-Parrot, Dynavena

Marie Sörensson-Parrot, Dynavena

MEN MARIE VILLE i alla fall försöka. Hon tog kontakt med tillverkaren Sopral A/S och frågade om de var intresserade av att exportera sitt foder till Sverige. Det var de, men inte på vilka villkor som helst. De krävde dels att hon hade häst själv och dels att hon gick en utbildning hos dem. Sagt och gjort – Marie åkte ner till Frankrike och utbildade sig i hästens näringsfysiologi hos företagets experter, och var ute på fältet med veterinärer och andra för att få tillräckligt god grundkunskap för att kunna marknadsföra deras produkt.

– Ja, det handlar inte bara om att kränga foder, berättar hon. Dessutom upptäckte jag att kalcium- och fosforkvoten i allmänhet var för låg i Sverige, eftersom hövärdena här är sämre än i Frankrike. Hästmagen är ju oerhört känslig, så det är inte bara att göra sin egen blandning.

JU MER MARIE bekantade sig med fodret, desto mer imponerad blev hon av den vetenskapliga basen för blandningen. Den går ut på att säkra bra proteinvärden i stället för att bara tillsätta vitaminer och mineraler.
– Resultatet blir en helt annan utväxling, berättar Marie. De som har börjat använda mitt foder märker att det är extremt muskeluppbyggande, ger friska magar, läker skador fortare, de ligger kvar i muskelvärden trots att de kan stå stilla en längre tid. Men innan man ens börjar tänka på kraftfoder måste man se till att man väljer rätt hö till sin häst, berättar Marie.
– Du måste se till att du har bra hö som grundfoder. Det är enormt viktigt, men många är inte tillräckligt insatta i vilken hösort som passar just deras häst. När jag rekommenderar foderstater är det fyra saker jag måste veta: Vilken slags häst har du, hur mycket väger den, vilket slags arbete ska den utföra och vilket slags höfoder får den?

Samma kvalitetskrav gäller naturligtvis även för råvarorna i Dynavena. T.ex. proteinkällorna i havre och majs bygger nämligen mer muskler, medan de i korn och vete bygger mer fett.
– Du kan aldrig hoppa höjdhopp på falukorv och godispåsar, det går inte. Men ändå finns det mycket okunskap, eller att man helt enkelt lyssnar på hur folk runt omkring en gör. Och så får hästarna i sig foder som är för blött och har fel calcium-fosfor-halt eller för mycket socker.

“De som har börjat använda mitt foder märker att det är extremt muskeluppbyggande, ger friska magar, skador läker fortare ut, de ligger kvar i muskelvärden trots att de kan stå stilla en längre tid.”

Marie Sörensson-Parrot

YTTERLIGARE EN DISKUSSION som Marie ibland får ta när hon är ute som foderrådgivare är den om hållbarhet.
– Det finns de som säger “nej, vi ska bara köpa svenskt”. Ja, men varifrån kommer ingredienserna egentligen? Ofta innehåller de majs och soja från Afrika eller Asien. Mitt foder är tillverkat i Bretagne, och där är alla ingredienser närproducerade. Till och med saltet. Sedan skeppas det till Göteborg, och åker sedan bara några mil på väg upp till lagret i Vänersberg. De flesta svenska foder har mer transporter än Dynavena.

DEN HÖGA KVALITETEN avspeglas förstås i priset, men efter ett dussin år som generalagent har Marie Sörensson-Parrot lyckats skapa sig en nisch på den svenska marknaden. En liten nisch. Sammanlagt står kraftfoder bara för tre procent av den totala svenska fodermarknaden, och där är andra märken också med och slåss. Men det verkar inte vara något som bekymrar Marie. Hon har inga tankar på att expandera och plocka marknadsandelar, utan hjärtat finns fortfarande hos hästarna och deras känsliga magar.
– Vi har ju stängt in hästarna nu för tiden, menar hon. När de strövade fritt behövde de inte prestera mycket mer än att äta och fly. Nu försöker vi få dem att använda hela sin förmåga, och då måste vi hjälpa dem också att bygga upp styrkan för att klara det.

Vill du få mer information om Dynavena hästfoder? Kontakta oss!